Родителите искат ясен ангажимент за приемането на законите за хората с увреждания

Какво означава "зависима независимост" и докога системата ще убива хората с увреждания у нас - тези проблеми ще поставят отново протестиращите майки на деца с увреждания на специална пресконференция при палатката до парламента, ден преди празника на Независимостта. За участие в срещата са поканени всички 240 депутати, като всеки от тях е получил писмена покана в пощенската си кутия в Народното събрание.

Майки на деца с увреждания посрещнаха депутатите пред НС
 
Майките очакват от народните представители да поемат ясен ангажимент за изпълнението на техните искания - разглеждането и приемането на законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания.
 
В навечерието на Деня на независимостта майките канят депутатите на среща, за да ги попитат докога хората с увреждания и техните близки ще бъдат зависими от системата и на ръба на оцеляването.

Какво ще предлага новият законопроект за хората с увреждания? (ВИДЕО)
 
Протестиращите майки очакват приемането на законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания до 1 октомври. И въпреки че вторият законопроект е в период на обществено обсъждане до 27 септември, а след това трябва да мине през Министерския съвет, за да стигне до парламента, майките получили уверение от председателя на социалната комисия Хасан Адемов, че ще се направи всичко възможно за гласуването на двата закона.

Постигнат е консенсус за Закона за личната помощ
 
Ако срокът 1 октомври не бъде спазен, майките излизат на ефективни протести в цялата страна още на следващия ден.

Източник: dariknews.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.