Повод за това са множество сигнали, подадени от жителите на селото

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино, след взрива в края на 2016 г., съобщи БГНЕС.

ПРЕЦЕДЕНТ: Защо омбудсманът дава на съд кмета на Хитрино?

Повод за това са жалби, подадени от жители на селото за съмнения за злоупотреби. За да има публичност и прозрачност за това как са похарчени средствата, омбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров са предали на Сотир Цацаров и всички документи от работата на Националния обществен съвет по благотворителната кампанията на БЧК за с. Хитрино. Те настояват за пълна проверка на усвоените до момента суми.

ДЕЛОТО "ХИТРИНО": Показаха печката и пробойната, предизвикали взрива

„Внесохме сигнал, с който се обръщаме към главния прокурор с молба да извърши проверка на изразходваните средства основно за строително монтажни работи за възстановяване на сгради в Хитрино, предвид недоволството на хората, съмненията, възраженията и притесненията, които изразиха пред мен по време на трето ми посещение. А именно, че липсва публичност и прозрачност за начина, по който се изразходват средствата, че те не разполагат с екземпляри от количествено-стойностните сметки, за да направят едно сравнение, една съпоставка между реално отчетеното и реално извършеното. Същото така споделиха притеснения и тревоги във връзка с това, че според тях са извършвани ремонти на сгради, които не са били пострадали, на сгради, които са необитаеми, а в същото време ремонтни дейности на пострадали сгради или не са започнати, или изобщо не са довършени“, каза Манолова след като внесоха сигнала. Тя допълни, че над 100 души са присъствали в нейната приемна, подали се близо 70 жалби. „Има огромно недоволство и хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как се изразходвани средствата, които са вложени в ремонтите в Хитрино“, подчерта тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.