Част от българската делегация в Ню Йорк е и външният ни министър Екатерина Захариева

Българският министър-председател Бойко Борисов взе участие в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“. Форумът, който се проведе в Централата на ООН в Ню Йорк, се организира от президента на САЩ Доналд Тръмп, а България е съ-домакин на срещата. Премиерът Борисов е начело на българската делегация, която участва в 73-тата сесия на ООН.

По време на Срещата на високо равнище страните-участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема с наркотиците. Всяка страна декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества. Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят: намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; разширяване на усилията за лечение, с цел спасяване на живот и насърчава на възстановяването на наркозависимите; укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор; и премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им.

ГЕРБ срещу БСП заради еврорезолюцията за Унгария

По-късно премиерът ще участва в среща на върха за мира, носеща името на Нелсън Мандела. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяване на конфликти, защитата на правата на човека.

Предстоят и поредица двустранни срещи с участието на Борисов и държавни и правителствени ръководители на държави членки на ООН, както и представители на неправителствени организации. Вечерта премиерът ще присъства на традиционната вечеря, организирана от президента на САЩ и съпругата му. Очаква се българският министър-председател и да разговаря с американския държавен глава.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък ще проведе редица двустранни и многостранни срещи със свои колеги от цял свят. В програмата й е включено участие в неформална среща на външните министри на страните-членки на ЕС, както и вечеря на министрите на външните работи от трансатлантическата общност.

Новите американски мита върху китайски стоки влизат в сила

На 26 септември първите дипломати на България, Гърция, Хърватия и Румъния ще се съберат за разговори в четиристранен формат. В същия ден Захариева ще участва в Среща на високо ниво за Сирия, организирана от ЕС, както и в работен обяд на министрите на външните работи на държавите-членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ).

Ден по-късно вицепремиерът ще се срещне с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Тя ще разговаря и с Насър Камел, генерален секретар на Съюза за Средиземноморието.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.