Първите нови 280 линейки се очакват до края на тази година

Първите нови 280 линейки за спешна помощ ще бъдат доставени до края на годината. Това стана ясно при подписването на договор за модернизиране на спешната помощ. Контрактът е между здравното и регионалното министерство. 

Отпускат 163 млн. лева за развитие на спешната помощ

По проекта ще бъдат отпуснати 163 милиона лева, включително за общо 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа. За 120-те високопроходимите реанимобила, обаче, се появи проблем с техническото задание и затова обществената поръчка продължава. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев утони, че проектът ще повиши ефективността на спешната помощ и качеството на медицинската дейност при спешни случаи.

"Ще се приближим възможно най-близо до българските граждани, до бълграските пациенти с тези 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ. Не на последно място изпълнението на този проект ще ни позволи да извършим и преструктурирането на болничната помощ", каза той. 

„Във финална готовност сме за подготовката на обществената поръчка, свързана с офис оборудването, закупуването на компютри, принтери, многофункционален инструментариум, който е необходим на съответните спешни медицински центрове“, коментира здравният министър.

14 милиона лева, както и досега, ще се отделят за лечение на деца в чужбина годишно, обяви здравният министър Кирил Ананиев във връзка със закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността към Здравната каса. Според здравните власти, идеята е да се подобрят процедурите по одобрение и отпускане на средства. В същото време, се закрива и Агенцията по трансплантация, като дейността й минава към нов мега орган – Агенция по медицински надзор.

„Това предстои да се уточни. Дискусията в момента продължава по това дали да остане общественият съвет или друг орган, който да изпълнява тези функции, които изпълнява той.  Иначе ресурсът, който сме предвидили е този, който беше в Комисията за лечение на деца в чужбина – 14 млн. лв. и ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на Министерство на здравеопазването до НЗОК“, допълни Ананиев. Той увери, че това, което родителите са получавали досега, ще продължат да го получават и в бъдеще.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.