Депутатите се скараха заради вицепремиера Валери Симеонов

Единодушно със 174 гласа "за" парламентът прие на първо четене новия Закон за хората с увреждания. Депутати от всички парламентарни групи изразиха подкрепа, като отбелязаха, че с него не се решават всички проблеми, но се правят важни стъпки. Предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене.

Майките продължават с искането за оставка на Симеонов (ВИДЕО)

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуална оценка на потребностите и да координира политиката за хората с увреждания. Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората е увреждания. В закона се предвижда още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания да се осъществява от системата на здравеопазването.

Въпреки постигнатия консенсус депутатите намериха повод за нов раздор - оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

ГЕРБ: Социалният министър да остане председател на Съвета за хората с увреждания

„Предвид актуалната ситуация около вицепремиера, за който става въпрос, за нас е категорично недопустимо да оглавява тази институция”, коментира Хасан Адемов от ДПС.

„Уважаеми колеги, няма драма. Ще направим предложение между първо и второ четене министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания”, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Драми има – Валери Симеонов не може да го оглави, както и не може да бъде вицепремиер след всичко, което е свършил”, заяви Антон Кутев от БСП.

„Престанете, моля ви, да внасяте само омраза в българския парламент”, призова Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Валери Симеонов – отстранен от Националния съвет по етническите въпроси (ОБЗОР)

„Докато няма оставка на Валери Симеонов, няма да има консенсус за отношението към майките, децата с увреждания”, каза Корнелия Нинова от БСП.

В крайна сметка законът беше приет – единодушно.

„Благодаря на всички участници, които бяха в работната група, които не пожалиха сили и време, за да подготвят този трудно родил се законопроект”, заяви социалният министър Бисер Петков.

„Това е победа и трябва да може да се радваме на победите, даже и когато не са окончателни”, коментира омбудсманът Мая Манолова. 

Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

„Нашата борба е да излезем от отговорността само на социалния министър. Ние не може да предположим, че държавата зависи от тази личност като човек. Продължаваме и днес протеста за оставката му”, заяви Вера Иванова, майка на дете с увреждане.

„Аз съм присъствал, когато е имало нужда, ще имам това право и за в бъдеще. Въпросните хора, за които говорите - майки, които водят вече няколко месечен протест, към настоящия момент не са членове на този съвет. Там са представени съответните организации на хора с увреждания, които отговарят на съответните изисквания”, коментира Валери Симеонов. 

Борисов: Изпълнихме всичко, което обещахме на хората с увреждания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов също направи коментар по темата.

„Видяхте бюджета - 150 млн. лева повече. Като ангажимент това, което приехме Министерски съвет и парламентът, е изпълнено в пълен обем – в пъти повече, отколкото при управление на БСП”, заяви премиерът.

За майките следващата стъпка e реформа в ТЕЛК-а.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.