Съмненията са относно източниците на 144 000 евро, дарени на движението „Република, напред!“

От парижката прокуратура са започнали разследване на произхода на десетки хиляди евро, дарени миналата година за предизборната кампания на днешния президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

Тези действия последваха след сигнал за тревога от страна на институцията, наблюдаваща финансирането на кампанията този месец, след като служителите не успели да определят източниците на общо 144 000 евро, дарени на движението „Република, напред!“ на Макрон.

Средствата са постъпили чрез чекове, банкови трансфери или плащания по електронен път, казва източник на АФП.

Стилът на Макрон - "никога не обяснявай, никога не се извинявай"

Разследващите искат да проверят дали никой от донорите не е надхвърлил годишния лимит от 7500 евро за индивидуални дарения на политически партии.

Разследването идва само седмици, след като беше разпитан хиперактивният радикален социалист Жан-Люк Меленшон, а неговият дом и партийната централа бяха проверени във връзка с проверка за две финансирания.

Меленшон отхвърли разследването като "политическо маневриране", организирано от Макрон, чиито икономически политики той остро оспорва като лидер на партията "Непокорна Франция".

"Ще има ли претърсвания в дома му? Също така изземане на списъчи на членове и дарители? Или това открито ще бъде случай на двойни стандарти?", написа в Туитър Меленшон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.