Хаджи Абдел Насер беше включен в списъка със санкции и от Съвета за сигурност на ООН

САЩ поставиха висш ръководител на джихадистката групировка ИДИЛ - Хаджи Абдел Насер - в черния си списък на световните терористи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това решение бе взето в координация със Съвета за сигурност на ООН, който в понеделник включи джихадиста в своя списък със санкции, предвиждащ международно замразяване на авоарите му, забрана за пътуване и оръжейно ембарго, уточни в комюнике Държавният департамент на САЩ.

САЩ въведоха санкции срещу сина на лидера на „Хизбула“

Според Департамента Насер е заемал "множество висши постове в ИДИЛ", включително "военен емир в Сирия" и шеф на комисия, "упражняваща административен контрол върху дейността на терористичната организация", докладвайки пряко на нейния водач, самопровъзгласилия се за халиф Абу Бакр ал Багдади.

Тази "пълномощна комисия" има задачата да "подготвя и издава заповеди, свързани с военните операции на Ислямска държава /ИД/, със събирането на данъци, с религиозната полиция, с търговските операции и операциите по сигурността", посочва американската дипломация.
"ИДИЛ е повалена, но не е вън от играта. Макар ИДИЛ да губи почва, ние трябва да отрежем напълно достъпа й до ресурсите, от които се нуждае, за да разпространява тероризма по света", заяви в комюникето координаторът на борбата с тероризма към Държавния департамент Нейтън Сейлс.

Присъствието в американския черен списък води до блокиране на имущество и авоари в САЩ и забрана да се прави бизнес с американски граждани. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.