Как се пазят границите на общността?

Да се създаде постоянен корпус от 10 000 европейски граничари за опазване на външните граници на Европейския съюз. Това предлагат от Европейската комисия, а създаването на корпуса ще струва над 2 милиарда евро. Как се пазят границите на общността? За един нощен патрул във водите на Средиземно море разказва екип на Новините на NOVA.

ВРАТА КЪМ ЕВРОПА: Екип на NOVA с български кораб, част от мисията на Фронтекс

10 часа вечерта хърватският граничен кораб "Карпань" тръгва от пристанището Моливос в северната част на Лесбос на нощен патрул. Освен с радар, граничните полицаи следят границата и с термовизионни камери. На борда на корабите на Фронтекс винаги присъства представител на гръцката гранична полиция.

Макар че се намираме в хърватска лодка, тя плава под гръцки флаг. Граничните полицаи, които са на мисия от Фронтекс, изпълняват изцяло командите на гръцката брегова охрана.

ФРОНТЕКС: Намалява броят на преминаващите нелегално границите на ЕС

Най-решаващо при ситуация на спасяване на мигранти е установяването на контакт.

"Когато бежанци влязат в гръцки териториални води, най-важното е да можеш да комуникираш добре с тях”, разказва Бриам Бачич, капитан на хърватски граничен кораб.

На мигрантите им трябва по-малко от час, за да стигнат брега на остров Лесбос. В този район няма международни води, а полицаите следят да не влизат на турска територия. Ако забележат лодка по-близо до отсрещния бряг, веднага сигнализират турската брегова охрана. За повечето хървати на борда това не е първа мисия на Фронтекс. Били са на тази европейска граница и преди две години - по време на пика на мигрантския наплив.

СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА: Изпращат европейски граничари без съгласието на местните власти?

Европейската агенция за гранична и брегова охрана беше създадена за рекордно кратко време точно през 2016 г. В момента държавите-членки участват в опазването на външните европейски граници на доброволен принцип.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.