Операцията не може да бъде направена в България

Магдалена Стоянова е майка, чакаща за трансплантация на бял дроб, която не може да бъде осигурена в България. В Казанлък се проведе, освен мащабна дарителска акция, и благотворителен концерт за Маги.

Нейната диагноза е муковисцидоза. Маги е една от 15-те в България, чакащи за трансплантация на бял дроб. Операция, която не се извършва в България и която държавата не може да осигури. Ръка на Маги подадоха стотици хора, които знаят, че, за да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш. „Заедно за Маги“ - под това мото протече благотворителен концерт, по време на който бяха събрани 4 510 лева. Мащабна благотворителна кампания се проведе в Казанлък и бяха събрани още 23 хиляди лева. Парите не са достатъчни за лечението, но по-страшното е, че България не може да осигури трансплантация.

Как държавата ще реши проблема с трансплантациите? (ВИДЕО)

„В момента, даже и да имаме сумата, няма кой да ме трансплантира. Парите да ги има, като няма договор никъде, няма къде да се отиде да се направи трансплантация. Всичкото зависи от това министерството и от правителството да сключат договори”, споделя Магдалена.

Съпричастност към Маги изказаха десетки изпълнители в Казанлък, които подариха своите песни и споделиха щастието да подадеш ръка и направиш добро. Липсата на това лечение, отнема всеки ден глътка въздух. Нещо, от което болните от муковисцидоза и чакащи трансплантация, просто нямат време. А миговете между лечението Маги прекарва със своите деца, опитвайки се да играе с тях. Щастие Маги намира и в любовта на хората от родния си град.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.