Проблема коментират главните редактори на изданията

Седем родни женски списание се ангажираха с темата за насилието над жени. Те загърбиха конкуренцията и излязоха с оранжеви корици, за да апелират за повече действия за превенция на насилието над жени в България. Само за тази година в страната ни 22 жени са убити от партньорите си. 

MeToo във Франция: Протести срещу сексуалното насилие над жени

"Този диалог трябва да се води целогодишно", заяви главният редактор на списание "Грация" Силвия Канин.

Главният редактор на списание "ELLE" Мария Георгиева сподели статистика, че от 107 дела за изнасилване едва 66 са с ефективни присъди. Според нея по този начин жертвите смятат, че няма да намерят подкрепа и да преодолят страха си, който ги спира да говорят. Те имат нужда от сигурна защита.

"Като женски издания, вярвам, че всички осъзнаваме колко сериозен е този проблем. Дори едни лайфстайл списания, които изглеждат по-леки на много хора, реално могат да кажат много и да стигнат до много жени", каза още Канин.

Истории за домашното насилие от първо лице (ВИДЕО)

Георгиева заяви, че женските списания са най-добрият инструмент, с който жертвите на насилие да преодолеят страха, срама и унижението. Това, което се случва остава между четирите стени на жилището, където има и деца, добави редакторът на "ELLE". 

Силвия Канин каза, че на протестът в понеделник е добре да отидат не само жени, но и мъже - съпрузи, бащи, които да покажат своя добър пример. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.