В отсечката има три пътни възела

На 17 декември ще бъде пуснат в движение нов участък от автомагистрала "Струма", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е отсечката между Кресна и Сандански с дължина от 23,6 км. Участъкът е част от лот 3.3 на магистралата, който се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

СНИМКИ НА НОВИЯ УЧАСТЪК

В участъка между Кресна и Сандански има 3 пътни възела - „Кресна“, „Струмяни“ и „Сандански“, 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж.п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези, както и 4 площадки за отдих.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е 280 947 614,4 лв. Строителният надзор е на „Пътинвестинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 3 597 793,54 лв. 

Магистрала „Струма” става по-дълга

Общата дължина на магистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция - е 150 км. Автомагистралата е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2017-2013 г. са изградени общо 69 км от магистралата. Тома са отсечките Долна Диканя - Дупница с дължина 16,78 км, Дупница - Благоевград с дължина 37,48 км и Сандански - Кулата с дължина 14,7 км.

Завършват предсрочно част от магистрала "Струма"

Продължава и строителството на останалата част от трасето. Изгражда се лот 3.1 Благоевград - Крупник с дължина 12,6 км. В края на август стартираха обществените поръчки за проектирането и строителство на платното за София на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, което е с дължина 23,6 км, а в заключителен етап е процедурата за изпълнител на тунел „Железница“.

На официалната церемония по откриването на отсечката ще присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, народни представители, кметове и др.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.