Снимка: Shutterstock
Въглехидратите в яйцето контролират кръвната захар
Яйцата не се препоръчват на болните от диабет заради високото съдържание на мазнини. Финландски учени обаче твърдят, че те са полезни за предотвратяване на появата на заболяването при възрастните, съобщи в. "Дейли мейл".
Екип от университета на Източна Финландия установи, че кръвта на мъже, които ядат по едно яйце всеки ден, има определен липиден профил, характерен за хората, които не развиват диабет, предаде БТА.
РЕКОРД: Приготвиха най-голямата порция бъркани яйца (ВИДЕО)
Яйцата са много хранителни и засищащи. Едно яйце съдържа 0,5 гр въглехидрати, което на теория контролира кръвната захар. Те са богати на калий, който е полезен за сърцето, и на стимулиращия производството на инсулин биотин.
26 са потвърдените огнища на инфлуенца по птиците в 5 области у нас
За съжаление обаче едно яйце съдържа 187 мг холестерол, а здравните препоръки за хората с диабет са да го ограничават до 200 мг дневно. Освен това са богати на протеини (около 7 гр на яйце). Когато се приема излишно количество протеин, организмът го превръща в глюкоза.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.