Опасност от наводнения в Южна България

Денят ще е облачен и дъждовен почти в цялата страна. Валежи очакваме в Централна и Западна България. Над 1000 метра ще превалява сняг, под тази граница – дъжд. Снеговалежите ще са предимно в Рило-Родопската област и в крайните западни планински масиви. Вятърът и днес, и утре ще е южен, със скорости до 40-50 километра в час. Поривите ще са по-осезаеми в източните райони на страната и по-конкретно в областите Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Разград, Силистра и Варна.

Валежите ще са най-значителни в Югозападна България, където количествата ще са около 25-35 литра на квадратен метър за денонощието. По тази причина в 5 области е в сила жълт код за опасно време – Благоевград, Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.

Дневните температури ще са в интервала от 3-4 градуса в северозападна България до 13-14 на изток. В източната половина на страната ще е значително по-топло.

В планините ще е облачно. Очакваме снеговалежи по високите места над 1000 метра надморска височина. Новата снежна покривка ще бъде около 10-15 сантиметра. Вятърът – силен, със скорости на поривите до 50-60 километра в час.

Валежите ще продължат през нощта, в сряда и в четвъртък. В сряда ще вали все още в Западна и Централна България, а в четвъртък – на изток. В петък времето ще се успокои.

С приближаването на почивните дни температурите ще се повишат. Уикенда стойностите ще гонят 15-20 градуса в Източна България.

"В следващите 48 часа очакваме температурите да са по-високи и очакваме да има и снеготопене следствие на това. Ще има и валежи, които ще допринесат за повишаването на водните нива на реките. Най-значителни ще бъдат повишенията от вечерните часове днес до утре следобяд". Това каза дежурният хидролог в Националния институт за метеорология и хидрология Валерия Йорданова в ефира на „Събуди се”.

"Във водосбора на река Арда при градовете Смолян, Родозем, Златоград има вероятност от възникване на поройни наводнения. Този тип наводнения възникват за малък период от време при интензивни валежи на малка площ", обясни хидрологът.

Валежите и снеготопенето в следващите 48 часа ще увеличат оттока на реките в Южна България. Риск от поройни наводнения има по горното течение на река Тунджа, около язовир Копринка, по поречията на реките Въча и Девинска, както и в долното течение на река Места и река Доспат.

В 8 града на страната тази сутрин дишат замърсен въздух по данни на Air Quality Index на Европейската комисия. Най-значителна е концентрацията на фини прахови частици в Пловдив – 2 пъти над среднодневните норми. Вятърът на изток се очаква да намали стойностите през деня във Варна, Бургас, Русе, Шумен и Димитровград.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.