Пет години след фалита на банката делото започна по същество

Пет години след фалита на КТБ най-после делото по случая започна по същество. Началото на процеса се забави заради 9-месечно четене на обвинителния акт, който е събран в 11 000 страници. Заместник-главният прокурор Иван Гешев, който започна разследването по делото КТБ, днес беше командирован в зала. За старта на процеса по същество.

„Това, че е заместник-главен прокурор е длъжност, която той постигна с това дело”, заяви Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

От 9 месеца прокуратурата чете обвинителния акт за фалита на КТБ в съдебната зала. Законова промяна обаче отмени четенето със сбит доклад. Защитата на подсъдимите поиска четенето да продължи, защото делото е в заварено положение.

„Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица, тоест нещо да се промени.

Това са едни предположения и надежди, ще цитирам българската поговорка „Като удавник за сламка”, заяви Иван Гешев.

На подсъдимата скамейка са изправени 18 души, начело с Цветан Василев, който чака екстрадиция в Сърбия.

„Сигурно чувства някаква вина, защото не се е усетил навреме какво ще се случи с КТБ. Защото КТБ беше фалирана умишлено. И това ще дойде момента, в който ще го разберете”, заяви адвокат Симеонов.

„Тук става въпрос за присвояване на 3 милиарда лева”, заяви Иван Гешев.  

Процесът трябва да продължи с даване на обяснения от страна на подсъдимите и с разпит на свидетели. Защитата на Цветан Василев ще иска като свидетел да бъде призован депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Да, ще го искам, защото той на много места се споменава в това дело”, заяви адвокат Симеонов.  

От прокуратурата отговориха, че ще чуят аргументите за призоваването и тогава ще решат. Дали ще бъде призован е в ръцете на съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.