Ситуацията беше определена като безпрецедентна от Втората световна война насам

Париж прибра посланика си от Рим - официално за консултации. Ситуацията беше определена като безпрецедентна от Втората световна война насам. Последно подобно нещо се е случвало през 1945 година.

Салвини: Ще се радвам да обсъдя с Макрон напрежението между Рим и Париж

Напрежението се появи, след като италианският вицепремиер Луиджи ди Майо се срещна с протестиращи "жълти жилетки" край френската столица. Франция предупреди Италия да не се бърка във вътрешните й работа. 

През последните месеци правителствата на двете страни са в серийни противоречия, включително и по въпроса за имиграцията.

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо заяви, че срещата му с френски "жълти жилетки" тази седмица е била легитимна и не е целяла провокация, след като Франция повика посланика си в Рим за консултации, предаде Ройтерс.

"За мен тази среща не беше провокация срещу настоящото френско правителство, а важна среща с политическа сила, с която споделяме много неща, включително нуждата от пряка демокрация за даване на повече власт на гражданите", написа Ди Майо във Facebook.

"Имам правото да водя диалог с други политически сили, които представляват френския народ", добави той.

Ди Майо подчерта, че Италия е приятел и съюзник на френския народ и че е готов да се срещне с представители на френското правителство за преодоляване на разногласията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: