Кюрдски сили се опитват да превземат последния бастион на терористите

Около 260 бойци на ИДИЛ  отказват да се предадат на подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които се опитват да превземат последния бастион на радикалната групировка в Източна Сирия.

Това съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА и БТА. 

Джихадистите се укриват в малък район между източния бряг на река Ефрат и село Багуз, част от който все още е под контрола на ИДИЛ, включително в подземни тунели, каза мониторинговата организация. Според нея повечето от бойците на ИД там са чужденци.

САЩ отказаха да приемат обратно „булка на ИДИЛ”

Сирийските демократични сили (СДС) - оглавявана от кюрди коалиция, която има подкрепата на САЩ - засилват своята започнала по-рано този месец кампания за изтласкване на ИДИЛ от Багуз. 

"Ако те настояват да се сражават, ние ще щурмуваме района, където са те. Те няма да имат друг избор освен да се предадат или да умрат", заяви пред  ДПА военен командир от СДС.

Друг командир на кюрдските сили съобщи, че от местата под контрол на джихадистите са били евакуирани още цивилни, но не уточни техния брой. Вчера около 200 човека, главно цивилни и роднини на бойци от ИДИЛ, напуснаха района, отбелязва  ДПА. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.