Трябва ни пълен отчет за действията на президента, заяви председателят на Комисията по правосъдие

Американските конгресмени гласуваха днес по партиен признак да бъде задействана процедура за изискване на пълния доклад на специалния прокурор Робърт Мълър, разследвал дали е имало руска намеса в американските избори и съглашателство между предизборния екип на Доналд Тръмп и руснаците, предадоха световните агенции и БТА.

Гласуването стана в комисията по правосъдие на Камарата на представителите. Комисията гласува с 24 гласа "за" срещу 17 "против" да се даде разрешение на председателя на комисията Джерълд Надлър да издаде официално изискване за предоставяне на пълния текст на доклада, на подкрепящите го доказателства или материали, подготвени за разследването на Мълър, отбелязва Асошиейтед прес. Решението беше подкрепено от мнозинството на демократите в комисията, докато републиканците се противопоставиха на техните действия. Ако докладът бъде официално изискан, това може да предизвика конфликт между Конгреса и министерството на правосъдието, отбелязва ДПА.

Конгресът на САЩ ще получи до средата на април доклада на Робърт Мълър

"Трябва ни пълен отчет за действията на президента", каза председателят на комисията Джери Надлър.

През 2017 г. Мълър беше натоварен със задачата да разследва всякаква руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., както и всякакви връзки между нея и кампанията на президента Доналд Тръмп. Преди седмица той предаде на главния прокурор Уилям Бар окончателния си доклад.
Демократите, които имат мнозинство в Камарата на представителите, бяха дали на Бар срок до вчера да предаде пълния текст на доклада, но министерството на правосъдието игнорира този краен срок, припомня АП.

Докладът на Мълър е над 300 страници, а огласеното резюме 4

Бар заяви, че докладът от 400 страници се редактира, за да бъдат изпълнени законовите изисквания, включително от гледна точка на запазването на поверителността по някои въпроси като например събирането на разузнавателна информация и личните данни, които трябва да бъдат защитени. Главният прокурор обеща редактираната версия на доклада да бъде готова за Конгреса до средата на месеца, припомня ДПА.

"Ще работим с министъра на правосъдието в продължение на кратък период с надеждата, че той ще ни предостави пълния текст на доклада и съответните документи", каза Надлър днес, предаде Франс прес.
"Но ако това не проработи, ние много бързо ще издадем официални искания за това", предупреди той. Комисията по правосъдието днес гласува и да бъдат призовани петима бивши близки съветници на Тръмп или представители на Белия дом, сред които и Стив Банън, Райнс Прийбъс и Хоуп Хикс, за да свидетелстват пред нея, допълва Франс прес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.