От държавното обвинение в Скопие се надяват до края на седмицата ДНК пробите да са готови

Близките на загиналото семейство в Северна Македония пристигнаха в Скопие, за да дадат ДНК проби. Резултатите трябва да потвърдят самоличността на жертвите. В разследването ще се включат 20 македонски прокурори. Паралелно и България ще разследва трагедията.

От държавното обвинение в Скопие се надяват до края на седмицата резултатите от пробите да са готови, за да може тленните останки на загиналите да бъдат транспортирани за България. Сред водещите версии  за причина за трагедията остава лошото време. Но ще се прегледа и техническата спецификация на самолета.

Спецкомисия от 3 ведомства пое разследването на авиокатастрофата в Македония, отнела живота на едно българско семейство.

„Беше тежко за гледане. Огледът вчера беше доста успешен, успяхме да снемем всички доказателства на място”, обясни Зоран Илиевски, директор на Института за разследване на тежки инциденти и авиокатастрофи. „Огледът се вършеше в изключително лоши метеорологични условия и нямаше възможност самолетът да бъде пренесен от мястото на инцидента до хангар в Скопие”, пък допълни говорителят на Държавнито обвинение в Македония Елизабета Найденовска.

Първоначално като основна версия за катастрофата бяха посочени метеорологичните условия. „Сега се разследват всички версии - цялата причинно следствена връзка, за да се случи инцидентът”, допълни Найденовска.

Обяснения няма да се снемат от Ръковоството на въздушната авиация в Охрид, която дава разрешение за излитане на самолета, въпреки че и там времето е било лошо.„Всеки пилот, който е лицензиран Сам прави своя план за летене , носи го в организацията за изготвяне  на плана за летене и сам решава дали ще осъществи полета или не”, коментира Зоран Илиевски.

Щателно ще бъде проверена и цялата документация на самолета. "Преглеждаме дали е бил изправен самолета, дали всички части от него са функционирали, когато се е случил инцидента”, допълни говорителят на държавното обвинение в Скопие. Двама българи ще са в постоянна връзка с македонскит власти и ще са наясно с хода на разследването.

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов обяви, че българия ще започне паралелно разследване на трагедията. Летателната машина, която се разби в македонската планина Якубица, е била с изрядни документи и е преминала всички технически проверки. Това става ясно от информацията, поискана от транспортното ни министерство от германската фирма, която е поддържала летателното средство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.