"Спасителите в бели престилки" се оказаха д-р Стоян Пеев и екипът му

Преди малко повече от година  в Пловдив на бял свят се появява малкият Иван- второ дете за  Десислава. Той се ражда с тежка урологична малформация. 

„Детето ми е с екстрофия на пикочен мехур диагноза. Заболяване генетично . И то видимо се вижда след самото раждане и трябваше да бъдем настанени е неонатология , прегледани от уролог”, обясни майката Десислава Веселинова.

Заради заболяването липсва част от стената на пикочния мехур .  Тази рядка  диагноза поставя живота на детето в риск. „Ние като родители, нали не очаквали този шок . Никой родител не е подготвен за такова нещо. До момента на раждането ми всичко беше съвсем нормално и именно от там объркването и шока”, сподели още майката.

Лекари от „Пирогов” спасиха бебе с много рядка аномалия

От болницата в Пловдив ги насочват към доктор Пеев – специалист в Пирогов . Пристигат в София, когато Иван е едва на 30 дни. Но животоспасяващата операция няма как да бъде направена веднага. Бебето е родено преждевременно и няма нужното тегло за тази тежка операция. След месеци живот в болничната стая на 14 март Иван е опериран. „Чакането така много ни поизмори , но бяхме сигурни, че нещата ще се случат . Много труден и тежък беше следоперативния период  в детсла реанимация , но с много вяра и надежда. Вярвахме, че всичко ще има щастлив край както е в момента”, продължава разказа си Десислава.

Направиха уникална операция на бебе с рядък рак на черния дроб (СНИМКИ)

След 12 часова сложна интервенция  бебето получава шанс за нов живот. При такова тежко заболяване, често се търси лекраска помощ в чужбина. Но семейстовто на Десислава  решава да се довери на роден екип от специалисти, защото вярва в здравната ни система. След  няколко дни  Иван ще напусне болницата, вече излекуван.Предстои дълга рехабилитация.  А междувременно  семейството му отпразнува първият му рожден ден тук, в болницата. 

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Спасиха българче с тежка мозъчна малформация (ВИДЕО)

„Аномалията на Иван е най-рядката аномалия в нашата област. При нея детето се ражда без предна коремна част . Предната част на пикочния мехур отсъства и тазът е абсолютно отворен. За последните 8 години сме оперирали около 10 деца с тази аномалия. Представлява екипна дейност. Извършваме операцията, както се прави по стандарт”, обясни д-р Стоян Пеев, началник на клиниката по детска урология в „Пирогов” в предаването „Събуди се”.

Още по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.