Момченцето се родило с екстрофия на пикочния мехур

Лекари от „Пирогов” спасиха бебе с много рядка аномалия. Момченцето се родило с екстрофия на пикочен мехур. Това наложило операция, която е извършена от шефа на детската урология д-р Стоян Пеев и шефа на травматологията проф. Диян Енчев. Лекарите изградили нов пикучен мехур и извършили сложна реконструкция на тазовите кости. Операцията продължила 12 часа, съобщават от „Пирогов”.

Целта на операцията била да постигне задържане на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област.

ЛЕКАРИ БЕЗ ГРАНИЦИ: Уникална операция, която спаси детски живот

Едно на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур, което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият прустен не е затворен. Детето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. В следствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му.

При екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции за постигане на нормален здравен и социален статус.

В момента детето се възстановява в детската урология на „Пирогов".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си