Преди това Туск ще разговаря с Мей на четири очи

Лидерите на Европейския съюз, сред които и българският премиер Бойко Борисов, се събират в сряда в Брюксел на поредна извънредна среща на върха за Brexit. Поводът е британското искане за нова отсрочка до края на юни. За това ще настоява премиерът Тереза Мей, след като парламентът в Лондон отхвърли на три пъти споразумението за напускане на Общността, но пък гласува и против напускане без сделка. Европейският отговор, който днес на масата слага председателят на Европейския съвет Доналд Туск е “гъвкаво отлагане” в рамките на една година. Той се опасява, че в противен случай ще се създаде предпоставка за серия от нови кратки отсрочки и ще се отклони фокусът от европейските приоритети и проблеми. През това време Обединеното кралство остава пълноправен член с всички права и задължения и трябва да проведе европейски избори на 23 май. 

ЕС ще предложи отсрочка от 1 година на Brexit

След срещите на Тереза Мей с германcкия канцлер и френския президент във вторник, Берлин подаде сигнал на благоразположение към предложението на Доналд Туск за дълго отлагане. Периодът на отсрочката ще бъде определен финално на срещата на върха, а решението за това трябва да бъде единодушно.

Лондон запазва правото си да напусне, ако постигне консенсус по договореното вече с Брюксел споразумение за развод, както и да оттегли искането за напускане, ако проевропейските настроения надделеят.

А преди срещата на върха ще се проведат и разговори между много от евролидерите. Туск ще се срещне с Мей, а българският премиер ще ще участва в среща с лидерите - членове на ЕНП, между които и германският канцлер Ангела Меркел. 

Кореспондент: Антоанета Николова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.