В Плиска разказват за буквите не само на 24 май

Освен първа българска столица, Плиска е и домът на Кирилицата. Буквите се извисяват над главите на хората и допълват магнетичността на мястото.

Аз, Буки, Веди, Глаголи - Кирилски букви, по-високи от човешки бой, посрещат посетителите в Двора на Кирилицата. Близо 300 милиона души в света пишат и четат на кирилица. Буквите имат свои музей в старопрестолна Плиска. Изсечени от червен камък – те впечатляват посетителите – и малки, и големи. „Когато се докоснем с ръка и с очи – е много по-интересно, отколкото да се преразказва като история”, казва Борислав Матев.

Домът на писмеността е дело на арменец – бизнесменът Карен Алексанян. Той научава азбуката съвсем малък и израства сред книгите със славянско писмо. Преди повече от 20 години идва в България и посещава Плиска. Тогава „усеща“ силата на мястото.

Българският език – на мода в „квартала на богатите” в Калифорния (ВИДЕО)

„Стана ми интересно когато научих за ролята на българския цар покръстител – както в създаването, така и в налагането на свещената азбука. Редно е тази азбука да има музей и напълно нормално и естествено – то да се намира в първопрестолна Плиска, където както ни е известно – Цар Борис посрещнал учениците”, казва Карен Алексанян.

Така се появява идеята за „Двор на Кирлицата”. Буквите са поръчани и ръчно изработени в Армения от камък туф. До тях е поставен и традиционен арменски „хачкар“ - камък кръст.

Създават Алея на кирилицата в Пловдив (ВИДЕО)

„Всяка буква има символ, който да разбират – да са разбираеми не само за българи, но и за други народности, които са взели българска азбука, които употребят българска азбука”, посочва още Алексанян.

В двора на Кирлицата има и алея на писателите, използвали азбуката като път към умовете и душите на читателите. А те са доказателство, че кирилицата, появила  се като писменост за славянските народи, е достигнала отвъд пределите на един континент със своето съвършенство.

Репортер: Деян Герговски

Още по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.