Той отрече да е имало обструкции от АЛДЕ към кандидатурата му за евродепутат

Делян Пеевски остава в Народното събрание. Това стана ясно в кулоарите на парламента преди началото на днешното заседание. Така листата на ДПС се пренарежда и Брюксел отиват Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Пеевски беше втори в листата на ДПС за европейските избори. Народният представител от ДПС обаче обяви, че се отказва от мястото си Европейския парламент, тъй като щял да бъде по-нужен в България. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Решението за мястото на Пеевски в ЕП обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ. "Вчера имахме съвместно заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група и личното решение на г-н Пеевски можем да го обявим днес. Г-н Пеевски ще остане народен представител в НС, тук в България. И както обявих, аз също ще подам заявление в ЦИК да не ме обявяват за евродепутат", каза той.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Пеевски отрече да е имало обструкции от АЛДЕ към кандидатурата му за евродепутат. „Такива обструкции не е имало. Тези обструкции са само в главата на олигарха Иво Прокопиев и на неговите служители Христо Иванов и Радан Кънев - лични негови слуги и медиите, които работят за Иво Прокопиев. АЛДЕ никога не е имала обструкции нито на миналите избори, нито сега към моята кандидатура”, каза Пеевски.

„Ако АЛДЕ имаше обструкции, нямаше да ни е такава листата”, заяви и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Пеевски отрече с отказа си за мястото в ЕП да е подвел избирателите си. „Хората не ги подвеждаме. Пращаме хубави, млади хора в ЕП. Ние сме затова и затова толкова години сме в ДПС. Най-големият преференциален вот в листата е за Мустафа Карадайъ, след това за мен”, каза депутатът.

По повод на резултатите от европейските избори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че ДПС е успяла да постигне партийните си задачи и цели. "Ние имаме ясна програма за ускорено догонващо развитие на страната, но това не е достатъчно. Нашият призив е системните партии да седнем, за да определим приоритетите и посоката на развитие на страната. Ние като партийни задачи и цели си бяхме поставили да преодолеем щетите от изборите през 2017 г. и да направим обединение на нашите избиратели. Това вече е факт", каза той.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се регистрира в пленарна зала. Той не е присъствал на заседание на Народното събрание от началото на 44-тия парламент насам. "Аз си ходя в районите и работя. Това е важното за хората. Не смятам, че работата е само в НС", обясни Пеевски.

Появата му изненада едни и остана незабелязана за други. „Този човек не бях го виждал доста време. Как да коментирам? Влезе и  излезе!”, каза Валери Симеонов.

„Делян Пеевски какво да го коментирам? Вижте, аз не го забелязах”, посочи Веселин Марешки.

От ДПС отчетоха като много добър резултата на партията на изборите. И обясниха, че електоралните щетите нанесени с появата на ДОСТ, вече били преодолени. След втората поява на Пеевски в НС от 2017 година насам, последва въпросът – ще има ли и трета. „Ако не ме питате, може и да идвам. Ама, въпросът беше много хубав”, посочи той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.