Тя бе затворена за преминаване след американската инвазия в Ирак през 2003 г.

Силно укрепената Зелена зона в иракската столица Багдад бе отворена за преминаване днес за първи път от 16 години, съобщи БТА.

Генералът от иракската армия Яхия Абд Али заяви пред Асошиейтед прес, че районът, където се намират американското посолство и офисите на иракското правителство, сега е отворен за преминаване 24 часа през всички дни от седмицата без никакви изключения или условия.
Зоната, която е с площ от десет квадратни километра, бе затворена за преминаване след американската инвазия в Ирак през 2003 г., която имаше за цел свалянето на диктатора Саддам Хюсеин.

"Имам усещането, че Багдад е по-голям отпреди", казва 25-годишният Асир Асем, който днес за първи път в живота си премина с автомобила си през Зелената зона. Той каза, че неговото поколение не знае нищо за Зелената зона и е имало усещането, че хората там живеят в друга страна.

САЩ отзовават всичките си държавни служители от Ирак

"Сега вече няма разлика и това е хубаво", казва младият мъж.
Преди войната в Зелената зона се помещаваха дворците на Саддам Хюсеин, а след свалянето му тя бе превзета от американските сили и стана известна като "Малката Америка", отбелязва Асошиейтед прес.

В последвалите години Зелената зона се превърна в омразен символ на неравенството в Ирак и подхранваше усещането на иракчаните, че правителството им е загубило връзката си с народа. Само иракчани със специални пропуски можеха да влизат в зоната.

През последните няколко години правителството на няколко пъти обеща да отвори Зелената зона, но това не се случи заради продължаващите опасения в сферата на сигурността. По-рано през тази година властите започнаха да облекчават режима в района, а премиерът на Ирак Адел Абдел Махди обеща зоната да бъде отворена за мюсюлманския празник Рамазан байрам.

"Слава на Бога, че Зелената зона бе отворена на Рамазан байрам. Това е една много добра инициатива и ще улесни транспорта в Багдад", каза таксиметровият шофьор Абдула Мохамед. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.