Те ще се проведат на 6 септември

Временният президент на Молдова Павел Филип подписа указ за произвеждане на предсрочни парламентарни избори на 6 септември, съобщава БТА. Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той. 

Филип бе назначен в неделя временно за държавен глава от Конституционния съд на Молдова, който освободи от поста президента Игор Додон, защото той отказа да разпусне парламента, а вместо това подкрепи формирането на нова правителствена коалиция. 

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта. "Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта", каза Додон в коментар за РИА Новости.

Избраха жена за премиер на Молдова

Преди да бъде разпуснат парламентът на Молдова излезе с декларация, с която обяви за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Депутатите изразиха и намерение да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в страната. Парламентът се събра извънредно по една единствена точка в дневния си ред - приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.

"Молдовският парламент се обявява против узурпацията на властта от бившето правителство, което загуби доверието на Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно", пише Мая Санду, лидер на блока АКУМ, която вчера положи клетва като нов министър-председател.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.