Грижата за децата не е извън обхвата на закона, заяви Йордан Цонев

ДПС написа писмо до премиера Бойко Борисов, в което поиска среща с него и изразява разочарованието си от нежеланието на бюджетната комисия да разгледа предложените от движението промени за безплатни детски градини и освобождаване на книгите от ДДС. Това обяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който е вносител на поправките и автор на писмото заедно с лидера на партията Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Халил Летифов.

Бюджетната комисия намали на 1 лев парите за партиите

"Написахме писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до финансовия министър Владислав Горанов, в което изразяваме своите аргументи и изразяваме своето учудване", коментира Цонев. Той припомни, че въпреки публично поетия ангажимент от управляващите за строеж на детски градини, отпадане на таксата за децата и намаляване на ДДС, въпросът въобще не беше обсъден на заседанието на бюджетната комисия вчера. Въпреки консултациите между ГЕРБ и ДПС, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отказа да подложи на гласуване предложенията с аргумента, че е извън полето на бюджетния закон. 

"В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че във внесен лично от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да бъде извън него. Призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, науката, културата и образованието. Мъничкият коалиционен партньор е поискал това отлагане с аргумента, че това било в тяхната промяна и не можело ДПС да прави такива предложения. Днес, в изявление от трибуната казах, че политическите идеи нямат патент, а са достояние на цялата общественост. Второ – не е добре институция, като българския парламент, която с толкова нисък рейтинг, да прави процедурни хватки в ущърб на обществото“, заяви Цонев.

Депутатът от ДПС коментира и отлагането на въпроса с партийната субсидия, като посочи, че официално причината е в липсата на доклад от бюджетната комисия, но неофициално вероятно се прави заради по-малкия коалиционен партньор Обединени патриоти, които се оплакаха, че не е имало консултации с тях. По повод коментара на лидера на НФСБ, че консултациите между ГЕРБ и ДПС подменят гласа на избирателя, Цонев му напомни, че именно вотът на избирателите е показал друго - тяхното смаляване и изчезване."Да припомним, че вотът показва друго - показва тяхното изчезване и намаляване", коментира депутатът от ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook