Проектът е в помощ на жертвите на домашно насилие, а срокът му на изпълнение е 6 месеца

Лекари ще издават съдебно медицинско свидетелство за телесна повреда след домашно насилие до 30 минути след преглед. Това обяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов при стартирането на съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“.

"При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин. Всичко това ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с подготвени от нас хора, които ще бъдат на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“, обясни проф. Балтов. Проектът е в помощ на жертвите на домашно насилие, а срокът му на изпълнение е 6 месеца.

Обучават лекарите от „Пирогов“ как да разпознават жертви на домашно насилие

Целта е чрез проекта "Координиран мулти-секторен отговор към домашното насилие, чрез въвеждане на основен пакет от услуги", обединените усилия на Асоциация "Деметра", УМБАЛСМ „Пирогов“ и други институции да направят координиран отговор към домашното насилие чрез въвеждане на пакет от услуги.  Дългосрочната цел на проекта е да се обучат служителите на болницата, които първи се срещат в Спешното отделение с жертви на домашно насилие, как да разпознават тези хора. По този начин ще се постигне увеличаване на докладването и повишаване ефективността на услугите за жертви на домашно насилие.

Краткосрочни цели в проекта са повишаване и осигуряване на безопастността за жертвите на домашно насилие, чрез предоставяне на комплексна професионална услуга на едно място. Сигнал за жертвите на насилие ще бъде подаван в полицията, а извършителите на деянието ще бъдат включвани в специализирана програма за редуциране на агресивно поведение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.