Делегацията на Пхенян в ООН заяви, че САЩ са "обсебени от санкции"

Северна Корея обвини САЩ, че са "настървени за враждебни действия" въпреки неотдавнашното споразумение между двете страни за възобновяване на ядрените преговори. Делегацията на Пхенян в ООН заяви, че САЩ са "обсебени от санкции". Това идва дни, след като лидерите на страните проведоха историческа среща в силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ), която разделя двете Кореи.

ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ: Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха в зоната между двете Кореи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Доналд Тръмп стана първият американски президент, който стъпи на север от границата на Южна Корея. След разговори, продължили почти час, двамата лидери се съгласиха да създадат екипи за възобновяване на блокираните преговори за ядрените оръжия на Пхенян. Последната севернокорейска декларация обаче отбелязва промяна в тона и връщане към размяната на гневни обвинения, които в последно време помрачиха отношенията между страните. Северна Корея също така обвини Вашингтон в опит да "подкопае мирната атмосфера" на Корейския полуостров.

Делегацията на Северна Корея заяви, че отговаря на твърдението на САЩ, че Пхенян е нарушил ограничението за вноса на рафинирана петрол, което беше наложено през 2017 г. Тя също така заяви, че отговаря на съвместно писмо, изпратено от САЩ, Франция, Германия и Обединеното кралство до всички държави членки на ООН, с което призовават всички страни да спазват санкциите срещу Северна Корея, включително репатрирането на севернокорейски работници у дома.

Съгласно санкциите на ООН, наложени през декември 2017 г. след тестове за балистични ракети, всички севернокорейски граждани, работещи в чужбина, трябва да се завърнат у дома до края на 2019 г., ограничавайки жизненоважен източник на чужда валута.

"Това, което не може да се пренебрегне, е фактът, че тази игра със съвместното писмо е била извършена от постоянната мисия на Съединените щати в ООН по указание на държавния департамент, в същия ден, когато президентът Тръмп предложи среща на върха. Това говори за реалността, че Съединените щати на практика са все повече и повече настървени за враждебни действия срещу КНДР“, се казва в изявлението.

Според Пхенян е „доста забавно“ за САЩ да гледат на санкциите като на „панацея за всички проблеми“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.