Васил Миладинов е в болничен и заповедта за уволнение не може да му бъде връчена

Шефът на затворите си отива заради сигнали за нарушения. Това обясни пред NOVA правосъдният министър Данаил Кирилов. Той смята, че някои от оплакванията на арестуваните бизнесмени Баневи са основателни. В момента Васил Миладинов е в болничен и заповедта за уволнение не може да му бъде връчена.

Правосъдният министър изтъкна конкретни нередности в местата за лишаване от свобода.

„Например, има проблеми с храненето, има проблеми с достъпа до телефонни услуги, има проблем с цените на храните в лавките”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Били са установени след жалба на арестуваната Евгения Банева, написана на цели 18 страници.

„Много са твърденията в жалбата на госпожа Банева. Голяма част от тях успях да установя лично на място. Натрупванията са доста”, каза още министърът.

Защо уволняват шефа на затворите?

Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста със 7 обвинения, също засегна в съда темата за условията в местата за лишаване от свобода. Пред магистратите той предложи представители на прокуратурата да бъдат командировани в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“. Само така щели да разберат, че там не се издържа повече от седмица.

От Синдиката на служителите на затворите също реагираха на уволнението на Васил Миладинов. С искане за отговори на множество въпроси до Данаил Кирилов и заместника му Николай Проданов.

„Не е сериозно да се уволнява директор на специализирана дирекция без мотиви в първия ден и на втория ден да се появяват мотиви, които синдикалната организация на служителите на затворите поставя от 10 години като проблеми пред министерството”, каза председателят на Синдиката на служителите на затворите в България Ивайло Григоров.

Затова планират протест в защита на Васил Миладинов. Според източници на NOVA пък причина Миладинов да бъде отстранен е обществена поръчка на стойност 34 милиона лева. Тя е за доставка на храна в затворите за срок от 4 години, а утре ще бъдат отворени ценовите оферти.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook