За много съвременни хора мързелът е движеща сила на прогреса

10-ти август е Световен ден на мързела. Или както още е популярен по света - Световен ден на неправенето на нищо. Църквата смята леността за един от седемте смъртни гряха, но през миналите векове той се е приемал за привилегия на богатите.

Снимка: Shutterstock

През 2017 година специалисти от Университитета Станфорд правят проучване, за да установят кои са най-мързеливите нации на планетата. Резултатите показват, че средностатистическият човек прави 4961 крачки на ден. Най-голяма активност по този показател - 6880 крачки на ден, е отчетена в Хонконг, а най-слаба - в Индонезия. В дъното на класацията -  с 4774 крачки на ден са и американците.

Снимка: Shutterstock

10-ти август е определен като ден за равносметка колко сме мързелували през изминалата година. През него празнуващите трябва да зарежат цялата си работа и отговорности и просто да прекарат деня в леглото или на дивана, без да правят нищо.

Снимка: Shutterstock

За много съвременни хора мързелът е движеща сила на прогреса. Все пак кой е измислил дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.