Това обявиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в САЩ и Дания

Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и съкращава живота, но може да бъде свързано и с по-голям риск от психични заболявания. Това обявиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в САЩ и Дания, съобщават Ройтерс и БТА.

Хората, изложени на въздух с лошо качество в двете държави, по-често получават диагнози като биполярно разстройство и депресия, твърдят учените от университета на Чикаго, макар и някои да възразиха, че трудът има недостатъци и за категорични изводи са необходими допълнителни изследвания. 

МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Какво дишаме и какви са рисковете за здравето ни?

"Има доста известни задействащи фактори за психичните заболявания, но замърсяването е нов”, каза ръководителят на изследването Андрей Рзетски. „Изследване с кучета и гризачи показа, че замърсяването на въздуха може да достигне до мозъка и да предизвика възпаление, което води до симптоми, приличащи на депресия. Много е възможно същото да се случва и при хората", каза още той.

Учените са сравнили здравните данни и показателите за замърсяване в района за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е свързано с два пъти повече случая на шизофрения сред датските пациенти, както и повече личностни разстройства и депресия.

Британските здравни власти с нови препоръки срещу замърсяването на въздуха в домовете

Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи нива на биполярно разстройство и депресия, но не и с други състояния като шизофрения, епилепсия и Паркинсон. 

По данни на Световната здравна организация заради мръсен въздух умират 7 милиона души годишно - по 13 на минута, повече отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си