Той обеща да възроди гръцката столица

Новоизбраният кмет на Атина Костас Бакояни, наследник на едно от най-мощните политически семейства в Гърция, полага клетвата в неделя, след като обеща да възроди гръцката столица, съобщава БТА.

Новият кмет ще поеме служебните си задължения си на 1 септември в града, където все още са очевидни щетите от продължилата десетилетия криза: изоставени или разрушени сгради, затворени магазини, счупени тротоари и места, където процъфтяват наркотиците и проституцията.

"Днес Атина не просто сменя кметовете. Тя навлиза в нова ера с различен начин на работа, нов облик и философия", заяви 41-годишният нов кмет след победата си на 2 юни.

Новият премиер на Гърция положи клетва

"Градът е ваш ... само заедно, от дъното нагоре, можем да вдигнем града високо", каза Костас Бакояни, който наследява поста, заеман от майка му Дора Бакояни, първата жена кмет на Атина.

Бакояни избра да положи клетвата си в разрушения квартал „Акадимия Платонос”, който някога е бил мястото на Академията на Платон.

Месец след избирането му за кмет чичото на Бакояни, Кириакос Мицотакис, беше избран за министър-председател на Гърция от консервативната партия „Нова демокрация“.

С разлика във възрастта едно десетилетие, чичо и племенник написаха политическата история на Гърция, като едновременно заеха два от водещите политически постове в страната.

Те също са избрани на постове, заемани преди от родителите им, под знамето на партия, в която семейство Мицотакис е сила от десетилетия.

Подобно на чичо си, Бакояни е ревностен по отношение на обществената сигурност, като се стреми да извлече полза от бездействието на предишното ляво правителство срещу анархисткия вандализъм и беззаконие.

След като вандали намазаха боя на един от предизборните му павилиони преди първия общински изборен кръг на 26 май, Бакояни реагира.

По какъв път ще поеме Гърция след убедителната победа на опозицията?

"Те трябва да се прекръстят, ако вярват в Бог, че аз няма да стана кмет", каза той.

Бакояни обеща да се съсредоточи върху „очевидното“ - „Сигурност, чистота, осветление“.

Сред неговите обещания е 54,4 милиона евро за алея, свързваща някои от основните забележителности на столицата и изграждане на детски площадки и колоездачни маршрути.

Новоизбраният кмет е бил едва на 11 години, когато баща му Павлос Бакояни, депутат от „Нова демокрация“, е разстрелян през 1989 г. от крайно лявата организация на „17 ноември“.

Бакояни е заявявал, че го е „подлудявало“, че предишната администрация на премиера Алексис Ципрас многократно е давала отпуск в затвора на убиеца на баща му Димитрис Куфодинас.

Завършилият в Харвард Бакояни е избран за първи път за кмет на малкото планинско градче Карпениси през 2010 г. на 33-годишна възраст. Преди това той е бил специален съветник на майка си, когато тя беше външен министър от 2006 г. до 2009 г. Като кмет на Карпениси той е хвален за това, че е развил туризма в района.

През 2014 г. е избран за поста на регионален управител за централна Гърция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.