Преди дни две саудитски петролни инсталации бяха нападнати с дронове

Атаките срещу най-голямата рафинерия в Саудитска Арабия са дошли от Югозападен Иран, твърдят държавни служители от САЩ. Агенция Ройтерс и американската телевизия Си Би Ес съобщават, че служители, пожелали анонимност, са казали, че от Иран са били изстреляни крилати ракети и дронове, предаде БГНЕС.

Атаката била по-сложна за изпълнение и с по-съвършени методи, отколкото се смяташе досега.

МВнР: България осъжда категорично атаките с дронове в Саудитска Арабия

Саудитската противовъздушна отбрана не засякла дроновете и ракетите, защото била насочена на юг, към Йемен, откъдето се очаквали опити за удари от въздуха. Иран отрече да са автори на атаката, която наруши доставките на петрол и предизвика повишение на цената на суровината.

Бунтовниците хуси в Йемен поеха отговорност за атаката и казаха, че ще има и други такива нападения. Хусите и преди са опитвали да атакуват саудитски съоръжения, но източниците от САЩ твърдят, че атаките този път са дошли от посока север-северозапад от поразените рафинерии.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че армията на страната е "готова да защити нашите интереси" и държавния секретар Майк Помпео пътува за Саудитска Арабия, за да "обсъди нашият отговор". Неназован източник от правителството на САЩ каза на агенция АФП, че Вашингтон ще представи доказателствата, които има, пред Общото събрание на ООН, като също настоя, че анализаторите са убедени, че атаката е дошла от иранска територия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.