Диктаторът ще бъде погребан повторно в тесен семеен кръг

Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от величествения мавзолей край Мадрид, съобщава БТА. След това те ще бъдат пренесени в гробището "Пардо" в покрайнините на испанската столица. Ексхумацията и повторното погребение ще бъдат извършени в тесен кръг, в присътвието на близките му и на министъра на правосъдието Долорес Делгадо.

Семейство Франко неуспешно обжалва решението на правителството за изваждане на останките от великолепния мраморен мавзолей в Долината на падналите, увенчан от огромен кръст и построен в планините на 50 км северозападно от Мадрид. Базиликата е построена от самия диктатор с труда на хиляди републикански затворници.

След като дойде на власт през юни 2018 г., министър-председателят социалист Педро Санчес превърна ексхумирането на Франко един от приоритетите си, за да не бъде повече мавзолеят място за възхвала на франкизма.

На 25 септември испанският Върховен съд отхвърли последната жалба на семейството, потвърждавайки решението на социалистическото правителство за ексхумиране. Тогава католическата църква не се противопостави.

Франко управляваше Испания от края на Гражданската война, която печели през 1939 г., до смъртта си през 1975 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.