Случаят, при който мъж намушка съпругата си в Пещера, потресе България преди година

Близки на убита от съпруга си жена на протест заради намалена присъда. Преди 2 години Катя Генова беше намушкана смъртоносно от мъжа си в центъра на Пещера заради ревност. Георги Генов първоначално бе осъден на 30 години затвор, но Върховният касационен съд намали присъдата му с 10 години.

Мъж уби съпругата си с нож в Пещера (ВИДЕО)

Близките на жертвата са гневни. Те определиха решението на съда като "безумно, нечовешко и жестоко". Роднините възнамеряват да съдят България в Страсбург заради несправедливото наказания.

„Това не може да се превъзмогне. Втори път трябва да преживея убийството на собствената си дъщеря. Докато четох обвинителния акт, цялата се схванах. Не можех да стана от стола”, разказа майката Славка Вълчанова.

ОТЛОЖЕНО ПРАВОСЪДИЕ: Липсващ подпис на съдия отмени присъда за убийство

45-годишният Георги Генов уби съпругата си Катя Генова на оживено кръстовище в Пещера пред очите на десетки свидетели на 1 септември 2017 г. Делото бе гледано по съкратеното производство. В съда стана ясно, че е нанесъл на съпругата си 17 удара с нож от ревност.

„Той я причакал. Вървял е след рейса и тя го е видяла обаче не е очаквала, че ще я убие. Дъщеря ми е мислила, че ще се скарат, ще спорят и ще си дойде. А той е започнал да я бие и след това я повалил на земята, извадил нож и я е намушкал 17 пъти”, разказа майката на убитата.

Свидетел на убийството в Пещера: Никой не помогна на жената

След това три дни се укривал в софийското село Мухово. „Не се е крил. Това си е негова къща. Дошъл е тук да се усамоти, на спокойствие. И ние дойдохме заедно с полицаите. Те ме попитаха къде е вилата? Аз казах в Мухово. Бил е бесен, че жена му го е напуснала”, разказа за NOVA бащата на Георги.

Заловиха мъжа, убил съпругата си в Пещера

Заради забравен подпис на съдийка в протокола делото за убийството два пъти се гледаше в   Окръжния съд в Пазарджик. Георги Генов получи 30-години затвор, тъй като поиска процесът да се гледа по съкратеното следствие. Преди дни обаче Върховният касационен съд намали наказанието на Генов с 10 години. Като мотиви магистратите посочиха, че Георги не е действал умишлено, а самото убийство е станало спонтанно, без да бъде обмислено. Като смекчаващи вината обстоятелства са отчетени трудовата му ангажираност и изразеното в съдебната зала съжаление.    

„По съкратеното производство много факти остават неразкрити. Той я е убил съвсем умишлено. Взел е нож от дома му. Значи го е бил решил предварително. Децата на дъщеря ми останаха на улицата. Дядо им смени ключалката. Аз ги прибрах. Баща им не ги потърси след смъртта на Катя”, разказа в ефира на „Здравей, България” майката на убитата Катя.      

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.