Премиерът й благодари, че на място се е уверила колко добре пазим границата на ЕС

Контрабандата в България е под 3,4%. Нелегални мигранти в страната ни няма. Само вчера на границата заловихме 80 кг. кокаин. Освен това България е водещ партньор на Съединените щати в борбата с групировките, източващи пари от кредитни карти и банкомати. С тези думи българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към заместник-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на ЕНП от Холандия Естер де Ланге. Двамата разговаряха в Загреб в рамките на Конгреса на ЕНП, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Борисов: Родителите на 3-годишното дете са снимали как се държат секретарките (ВИДЕО)

„Наистина имах възможността да посетя границата ви и видяното ми дава достатъчно аргументи, които да представя пред моите колеги в Холандия“, подчерта де Ланге. Тя благодари на Бойко Борисов и българското европредседателство, че са поставили акцент върху европейското бъдеще на Западните Балкани.

„Докато други наши приятели само четат опорните си точки и говорят за България, ти дойде сама да се увериш колко добре пазим границата на ЕС“, коментира Бойко Борисов.

Доналд Туск на път да оглави ЕНП (ВИДЕО)

Преди това премиерът се срещна с дългогодишния премиер на Италия Силвио Берлускони, с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис.

 

„Много ми е важно да знам какво мисли нашата сестринска партия в Северна Македония”, заяви премиерът при срещата си с Мицковски. Той го попита дали ни подкрепя договора за добросъседство и получи положителен отговор.

 

"Седмица след срещата ни в Солун, отново сме единодушни, че приоритет за нашите две държави, е процесът по разширяването на ЕС да продължи и той да не бъде блокиран. Ще настояваме пред нашите колеги, че тази тема трябва да остане сред водещите за ЕНП", написа Борисов във Facebook след срещата си с Мицотакис.

 

Борисов покани Себастиан Курц на посещение в България, за да се увери лично как страната ни охранява външната граница на ЕС. В рамките на Конгреса на ЕНП в Загреб двамата се поздравиха за последните изборни победи в двете страни. Премиерът подчерта, че Австрия е важна европейска страна и е уверен, че Себастиан Курц ще успее скоро да формира стабилно правителство.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.