Овладян ли е проблемът?

Листерия в храната. Продадени са 50 килограма суджук, заразен с опасната бактерия, както и 45 килограма пушена скумрия на шайби.

Количествата, които са били останали в търговската мрежа, вече са изтеглени. От агенцията по храните са взели над 300 проби от готови за консумация храни и така се е стигнало до разкритието.

Бактерията Листерия се развива най-често в три друпи хани: месни сурово-сушени, сирена с кратък период на зреене и пушени, мариновани рибни продукти.

 „Замърсяването с Листерия обикновено е вторично, тъй като листерията нормално съществува в околната среда и се пренася чрез контакт, чрез персонала, чрез контактните повърхности в производственото предприятие, поради тази причина се предписват и редица хигиенни мерки в засегнатите предприятия”, каза д-р Кремена Стоева от Българска агенция за безопасност на храните.

БАБХ взе 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия

Суджукът с Листерия е произведен в района на Русе, а замърсената скумрия на шайби е произведена в района на Сливен.

 „Това са малки производители, засегнатите партиди са в не големи количества. Рибата е произведена в близо 60 килограма, а от суджука са произведени близо 50 килограма и са разпространени основно на територията на двете области, на които са произведени”, каза още Стоева.

 

 

Бактерията Листерия е опасна за хората със слаба имунна система и води до заболяването листериоза.

„Симптомите са симптоми на един менингоенцефалит - висока температура, повръщане, главоболите, много често се стига до нарушаване на съзнанието”, заяви доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в инфекциозна болница.

Успокоително е поне, че за да се разболее, човек трябва да изяде големи количества храна, замърсена с бактерията. Макар и смъртността да е най-малко 20%, лечение има, но може да има и последствия.

„Последният случай, който беше, през лятото в Стара Загора един 56-годишен мъж, който се лекува от пролетта, месец май, някъде до края на септември, който остана жив, но със сериозни неврологични увреждания”, добави доц. Мангъров.

През октомври от пазара бяха изтеглени около 600 килограма колбаси и скумрия, заразени с листерия, внос от Германия и Румъния.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.