Зеленски заяви, че разследващите още не знаят кой е поръчал убийството му

Украинската полиция задържа днес петима заподозрени за убийството на изтъкнат журналист преди три години, но властите уточниха, че още не са установили кой е поръчителят, предаде БТА.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че разследващите още не знаят кой е поръчал убийството на Павел Шеремет.Роденият в Беларус журналист загина във взривен автомобил в центъра на Киев на 20 юли 2016 г. Украинските власти дълго време бяха критикувани, че не успяват да разкрият извършителите.

Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков заяви, че арестите са резултат от "трудно и упорито" разследване, довело до "шокиращи" по думите му резултати. Сред арестуваните извършители има известни ветерани от петгодишната война с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Взрив на кола-бомба уби руски журналист (ВИДЕО)

"Обществеността трябва да разбере разликата между патриотизъм и предателство", каза министърът.

Заместник-началникът на националната полиция Евхен Ковал заяви, че целта на заподозрените е била да дестабилизират "обществено-политическата ситуация в Украйна" с показното убийство.
Един от заподозрените - Андрий Антоненко, съобщи за задържането си във Facebook, като написа, че апартаментът му е обискиран. Антоненко, рок музикант, е служил като сержант от специалните сили по време на боевете в Източна Украйна. Другите задържани са Юлия Кузменко, лекарка, помагала украинските войски в Източна Украйна като доброволка, Яна Дугар, също воювала в Донбас, както и Владислав Гришченко, експерт по взривни устройства, и съпругата му Ирина, които са обвиняеми и по друго дело.

Антоненко и Кузменко са обвинени, че са заложили взривното устройство под колата, в която е загинал Шеремет.