Досега сградата е била само козметично обновявана

Дни преди големия християнски празник Рождество Христово в поморийския манастир „Свети Георги” кипи ремонт. Досега, църквата, строена през 19-ти век, е била само козметично обновявана. Сега се налагат сериозни промени, тъй като специалистите са открили опасни увреждания на сградата. Монасите в единствения по Черноморието действащ манастир призовават за дарения, за да може църквата в манастира да бъде готова до пролетта.

Ремонтните дейности започнали на 1 октомври, по Европейска програма. Трябвало да се смени покрива на храма, дограмата и настилката.

„Започвайки работа по покрива се оказа,че църквата е конструктивно компрометирана и тя беше в предаварийна ситуация”, посочи техническият ръководител на проекта Георги Георгиев.

ПРАЗНИК НА ВЯРАТА: Пътят на храма, строен изцяло с дарения

Бил е извикан екип от проектанти и архитекти, които да проучат състоянието на Параклиса, около който е изградена манастирската църква през 1856 година. Специалистите откриват,че външният зид, който досега давал зрителна измама за стабилност на храма, е опасен.

До Коледа строителите ще се опитат да изградят покрива на църквата, за да може след празниците да започне сериозният ремонт по стабилизиране на сградата.

До края на ремонта църковните служби в манастира няма да прекъсват. Съхранени са и ценните икони от 18 и 19 век.

„В момента служим в параклиса-музей, където се съхраняват най-ценните икони на манастира. Те ще бъдат върнати по места, при възстановяването на храма”, каза игуменът на манастира епископ Йеротей.

СВЯТА КАУЗА: Освещават храм, подпомогнат от дядо Добри

Дотогава обаче има много работа, а ще са нужни и много средства „Откликнаха много вярващи хора и миряни. Сливенската митрополия също отпусна 70 000 лева. От манастирския бюджет сме предвидили също 50 000 лв.”, допълни епископ Йеротей.

Общината в Поморие вече е осигурила 20 000 лева за ремонтните дейности. Стойността на разходите сериозно нараснала заради изненадващото състояние на параклиса. Същата сума ще бъде заложена и в бюджета за 2020 г. 

„Благодаря на Нова телевизия за това, което прави. Да апелираме към всички наши съграждани,към всички наши сънародници, включително от чужбина. Който може да помогне, защото става въпрос за храм. Само ще напомня трагедията с „Нотр Дам” какъв отзвук имаше, включително и тук от Поморие. Ще разчитам много на вас, на вашата телевизия, за да ни помогне да възстановим този храм”, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Игуменът на манастира се надява призивът за дарения преди Рождество да има отзвук и монаси, и миряни да влязат в обновената църква до Гергьовден, когато е храмовият празник и този на град Поморие.  

Репортер: Цеца Алексова