През последните 10 години броят на дипломираните медици се е увеличил

На фона на все повече лекари, които напускат България, от здравното министерство отчитат засилен интерес към медицината. През последните 10 години броят на дипломираните медици постоянно се увеличава.

Противно на очакванията е и официалната статистика. Въпреки твърдението за липса на специалисти, през последните седем години броят на анестезиолозите се увеличава - от 1031 на 1338. Леко увеличение има и при педиатрите  - от 1499 през 2012 г. на 1695 през 2019 г.

За коледните празници пациентът Николай няма да бъде при децата си, а в реанимацията на болница „Александровска”. "Тук точно ясно се вижда най-тънката линия между живота и смъртта”, каза пациентът Николай.

Една от ключовите роли за спасяването на човешкия живот е тази на анестезиолозите. В България 1121 специалисти се грижат за най-тежките случаи, а сред тях е и д-р Маргарита Витанова.

„Ежедневието ни е интересно, но натоварено. Обичам си работата”, каза анестезиологът д-р Витанова.

По данни на Българския лекарски съюз 432-ма анестезиолози са на възраст между 51 и 60 години. А младите – до 40 години са едва 92-ма.

„Има и голям процент, които заради по-голямото заплащане заминават да работят в Европа и по света”, заяви д-р Витанова.

Бумът на желаещите да работят в чужбина е бил през 2015 година. Тогава 37 анестезиолози са получили удостоверения от Българския лекарски съюз. През 2019 година са по-малко - 11. 

“Замислял съм се. Няма човек, който да не се е замислял, но засега съм тук”, каза специализантът по анестезиология д-р Нейко Няголов.

„За съжаление, няма как да обвинявам хората, които напускат, за да оцелеят. Разбирам го напълно и се надявам да се промени”, каза още Николай.

А изпитанията в реанимация винаги са различни.

„Близките са понякога жестоки към нас. Може би не бива да им се сърдим”, каза д-р Маргарита Витанова.

„Най-хубавото и най-милото е, когато видиш някой болен, за когото си се грижил няколко месеца, си тръгва жив и здрав. Тогава си казвам, че има смисъл в това, което правя”, добави д-р Няголов.