Основният мотив е водната криза в Перник

Повече от три часа продължиха дебатите по вота на недоверие срещу правителството. Левицата атакува властта за провал в областта на околната среда и водите. След дебатите стана ясно, че правителството ще събере необходимите гласове. Единствената безапелационна подкрепа към мотивите на БСП дойде от Движението за права и свободи. Депутатите на Марешки запазиха мълчание и не направиха нито едно изказване по темата. Независимите от „Атака” обявиха, че БСП не са успели да ги спечелят на своя страна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"За 5 години правителството е внесло 735 хиляди тона боклуци от трети страни, от които – 3 тона болнични отпадъци. Внесените от Европа болнични отпадъци не подежат на контрол и не е ясно колко са внесени, призна бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

 

Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите

"От българските граждани събирате повече такси, отколкото плащат жителите на Белгия и Англия. Българите плащат четири пъти за един и същи боклук - един път плащат такса смет, после - продуктова такса, общините също плащат, и на четвърто място се плащат средства от ПУДООС, а общините са залети с тонове нерагламентирани боклуци", каза още Нинова.

Станишев: Вотът на недоверие е нормална парламентарна процедура

Източник: БГНЕС

Тя коментира и темата с водоснабдяването. "След 10 години управление на ГЕРБ и похарчени почти 3 млрд. лв. загубата на вода по водопреносната мрежа се е увеличила от 60 на 61%. Къде отидоха парите за подновяването на мрежата?", попита Нинова. И подчерта, че за 10 години цената на водата е скочила три пъти. "Резултатите са негодна за пиене вода, хора на режими, и неподновена водопроводна мрежа", каза още председателят на социалистическата партия.

Източник: БГНЕС

"За 10 години платихме 500 милиона лева за ремонт на язовирите. Сега 400 са в предаварийно състояние по информация на министъра на енергетиката. 113 язовира са с неизяснена собственост", заяви Нинова.

Според нея кризата в Перник "се дължи на умишлено криене на истината заради изборите".

Димитър Ганев: БСП нямат интерес от предсрочни избори

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков опроверга някои от твърденията на Нинова. Той заяви, че благодарение на направените инвестиции, загубите на вода са намалели от 60 на 56,4%. За пример той даде общините Габрово и Раковски.

Шишков определи като "неверни, хвърлени във въздуха" твърденията за риск от воден режим в Търговище, Сливен, Ботевград. „Подценявате хората. Но фалшивите новини винаги се връщат като бумеранг”, коментира депутатът.

Той отбеляза, че наблюдаваният от Брюксел период във връзка с качеството на въздуха е от 2007 до 2014 г., в рамките на който БСП са били на власт два пъти.

„Галъп”: Всеки втори българин одобрява вота на недоверие срещу правителството

„Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите и не само е факт. Това е резултат от 10-годишно некадърно управление. Верни на инстинкта си за самосъхранение, ГЕРБ набързо извършиха някои промени, за да се опитат да потушат напрежението. Така няма да се решат проблемите, а напротив – ще се задълбочават. Държавата е в колапс. Налице са доказателства за тежка некомпетентност и политическо късогледство”, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Източник: БГНЕС

Той подчерта, че партията му подкрепя вота на недоверие, не защото е в опозиция, а „защото сме убедени във вредата, която нанася управлението на обществото, на живота и здравето на хората”.

Рамадан Аталай: С вота на недоверие искаме да разберем кое е мнозинството в НС

„БСП искат пир по време на чума и ние няма да го допуснем”. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков по време на дебатите.

„Как не ви дойде на ум, че има бедствие в Перник и да кажете: „Ние обявяваме война на бедствието, а не на правителството”. Няма давност, може да поискате вот на недоверие и по-късно. Вие искате пир по време на чума”, коментира той.

Източник: БГНЕС

„Вие предлагате служебно правителство. Това е върхът на национална безотговорност. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Искате да оставите България без парламент. Да няма, ако се наложи, кой да промени бюджета. Да няма кой да пипне закона за водите. Искате президентът да решава водната криза, който горкият, не е виновен затова“, посочи още Марков.

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

„Атака" ще определи своето отношение към вота на недоверие при неговото гласуване. Такава позиция изрази независимият народен представител от партията Павел Шопов.

Според него въпросът за БСП не е за Перник, за боклуците или за екологията, „а да се свали ли това правителство и да вървим към предсрочни избори или да не се сваля и да продължи и да изкара мандата си“, допълни той.

Павел Шопов коментира и отказа на независимите депутати от „Атака“ да участват в консултациите по вота на недоверие.

По думите му от БСП са „дърпали депутатите от „Атака“ за ръка” и са искали да коментират вота на недоверие. „За такива разговори, за нашите важни 6 гласа, си има ред. Г-жо Нинова, отправете искане до нашето централно ръководство. Не го направихте. Вие искахте сепаративно да разговаряте с всеки един от нас “, заяви още Шопов.

Продължават консултациите на опозицията по вота на недоверие

„В мотивите по вота има повече от 20 страници критики за сектор „Води“, а само едно изречение в алтернативата на БСП "Визия за България", каза председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

„Внимателно се запознахме с мотивите към внесения от БСП вот на недоверие. За жалост, не виждаме същото сериозно отношение от страна на колегите към днешния дебат. Колеги, не ни изненадахте, защото това, което демонстрирате е неконструктивен и градивен подход, а самоцелни критики и стремеж за създаване на паника, истерия, напрежение и подсилване страховете на хората”, каза още тя.

Според нея политиките по околна среда изискват експертност, грижа и стратегически подход. „В околната среда вредите се нанасят бързо, но възстановяването отнема дълги години. Затова трябва да се подхожда с много висока степен на отговорност“, заяви още Василева.

Депутатът от БСП Явор Божанков отговори на критиките й за конкретност: „Г-жо Василева, не сте прочели мотивите добре. За всеки сектор има предложени конкретни решения, макар и това да не е фокусът на днешния вот на недоверие”.

Нигяр Джафер: Не подписахме вота на недоверие, защото имаме други аргументи

От парламентарната трибуна изказване направи и министърът на икономиката Емил Караниколов „Язовир „Студена" никога не е бил обект на стопанисване от Министерството на икономиката. Когато всичко аварираше, ние помагахме с техника и хора. Оказахме помощ и тя беше безценна. Вариантът, който предложихме с довеждане на водите от "Белмекен" през яз. "Бели Искър" до Перник, е подкрепен от всички институции, дори и от Перник", каза той.  

 

Източник: БГНЕС

„По отношение на информацията за ремонтите на язовирите се обръщам с апел към вас. Отворете страницата на Министерство на икономиката. Вътре ще видите броя на язовирите. В момента те са 182. Вътре ще видите тези с открити строителни площадки, мисля, че бяха 45. Реално в момента се извършва строителство в 7 от тези язовира“, посочи Караниколов.

По думите му към момента има процес на възлагане на ремонта на още 58 язовира, към тези 182.

Левицата внесе мотивите си за вота на недоверие

„Вие искате да разрешите една криза със създаването на една много по-голяма, а именно - политическа нестабилност, безвремие и едно служебно правителство, което да няма никаква отговорност, нито политическа, нито каквато и да била пред българските избиратели“. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите.

Според него единствено сегашното управление може да предложи решение на проблемите „когато има вот на недоверие, ние като управляваща партия, се отнасяме с необходимото уважение към труда на колегите. Все пак 40 страници мотиви са подготвили“, каза още Ненков.

БСП търси подкрепа за вота на недоверие

ВМРО ще подкрепи правителството. Това обяви от трибуната в парламента Искрен Веселинов. „БСП прави завой към ДПС", подчерта още той.

Регионалният министър Петя Аврамова пък изрази недоволство от това, че е чула само критики, но не и как да бъде решен проблемът. Тя коментира, че не е редно политици да се заиграват със страховете на хората.

Аврамова заяви, че се надява проблемът с водната криза да се реши със Закона за ВиК. „Заделени са 1.8 млрд. лв. по програма", обяви тя и добави, че новосъздаденият ВиК холдинг няма да приватизира дружества.

В България не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той увери, че в България стриктно се спазват европейските регламенти.

„Ние не въвеждаме нови правила. В България държа да отбележа, че не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни“, заяви министър Димитров.

Според него с тези твърдения от БСП само се създават внушения и психоза. „Вие направихте революция с това, че в България са всичките болнични отпадъци на света. Няма такова нещо. Нещо повече – засилваме контрола. Предстои въвеждане на система“, обяви Димитров.

От парламентарната трибуна той коментира и темата с водната криза. „Имам справка от МОСВ, в която са изброени всичките язовири и нива. Това, което съм направил е, че съм свикал на 30 януари заседанието на Висшия консултативен съвет по водите“, обяви министърът на околната среда.

„Право на опозицията е да иска вот на недоверие и да отправя въпроси. Не мога да се сърдя. Право обаче е на управляващите да искат да доведат програмата си докрай. В момента работя тук. Ще направя всичко възможно да не загубим пари и да приемем законите. Да отвоюваме пари за България. Благодаря на всички, надявам се, да гласувате по съвест”, добави Димитров.

БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради водната криза

Още в началото на обсъждането Левицата постави акцент върху факта, че дебатите ще се проведат в отсъствието на премиера Бойко Борисов от пленарната зала.

Все по-ясно започва да изглежда, че това ще бъде четвърти пореден вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3”. Независимите депутати от „Атака” няма да подкрепят вота на Левицата. ВОЛЯ също не са заявили категоричната си подкрепа към мотивите на БСП срещу властта.

Гласуването за вота на недоверие в пленарна зала ще бъде на 29 януари.