Камера на тол системата е била отрязана с флекс

Няма глобени за липса на винетка по възловите пътища около София, след пускането на тол системата. Това заявиха в ефира на NOVA от пътната агенция. Докато текат преговорите със Столична община, къде ще се плаща и къде не винетна такса, санкции няма да бъдат налагани.

Протест в Нови Искър заради винетките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Над година продължава дискусията между Столична община и пътната агенция, затова къде и как ще се плаща винетна такса. Въпреки че официално споразумение няма, тол системата беше активирана и реакциите на хората не закъсняха, вчера в град Нови искър, който е част от Столична община, хората се събраха на спонтанен протест, а днес камерата на тол управлението в Бистрица осъмна счупена, виждате, тя е неизползваема

„Със Столичната община водим разговори по отношение на участъците, които желаят да бъдат освободени от заплащане на винетните такси. Хората по тези пътища не се глобяват, не се генерират фишове за глоби, защото сме в процедура по подписване на споразумение със Столичната община”, посочи председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

„Установени са 805 нарушения, по които са генерирани 730 фиша, а останалите са заплатили компенсаторна такса на място. Нито един от тях обаче не е жител на населените места, за които Столичната община е заявила желание да бъдат освободени участъците от винетни такси”, допълни Терзийски.

За отрязана с флекс камера на тол системата сигнализираха от АПИ. „Получих информация за вандалски акт срещу камера в Бистрица. Това не решава проблема. Искам да призова за спокойствие. Ангажиментите, които сме поели със Столична община, ще бъдат изпълнени”, посочи още Терзийски.

САМО ЗА ДЕН: Хванаха 805 шофьори без винетки с камерите на тол системата (ВИДЕО)

„Не мисля, че беше грешка пускането на тол системата. Ние категорично заявихме нашето желание до всички населени места на територията на Столичната община да има трасе, по което да се пътува без винетен стикер”, обясни зам.-председателят на комисията по транспорт и туризъм в СОС Зафир Зарков.

„Получихме уверение, че докато този разговор приключи, надявам се съвсем скоро, няма да има санкционирани по тези въпросни маршрути. Разумният срок за постигане на споразумение би следвало да е до седмица или до следващото заседание на Министерския съвет”, каза още Зарков.

"Едни казват „ще се плаща“, други казват „няма да се плаща“ и ние искахме да си изясним този въпрос", казва Георги Георев, жител на град Нови Искър. Това изкара хората от Нови искър и околните села и квартали на протест.

Повече гледайте във видеото.