Той каза, че страната ни ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната

"България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април". Това заяви пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, след като по-рано през седмицата той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

Еврокомисарят беше помолен за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм. „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“.

Финансист: България извън еврозоната означава България извън ЕС

По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане. Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс. "Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените“, каза още Домбровскис.