Агенцията подчертава, че растежът на икономиката ни ще бъде 3.3%

Агенцията за кредитен рейтинг „Фич” потвърди рейтинга на страната ни - три пъти Б (BBB) с положителна перспектива. Агенцията подчертава, че растежът на икономиката ни ще бъде 3.3% през тази и следващата година.

Караянчева: България не е „дъното на Европа”

Положителна промяна агенцията вижда в бъдещото ни присъединяване към ERM II, а потенциално влошаване - при отказ от поетия път към въвеждането на еврото.

"Рейтингът ни е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството ни в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната", написа премиерът Борисов в профила си във Facebook. И добави, че правителството продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната. "Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес. То е фундаментално и за положителното развитието на нашата икономика", коментира още Борисов.

Прогнозата на „Фич“ беше коментирана в социалната мрежа и от председателя на парламента Цвета Караянчева, която отбеляза, че България вече не е дъното на Европа.

„Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е "дъното на Европа", колкото и да го повтарят някои. Подобни оценки ни окуражават да продължим усилията си за повишаване на стандарта на живот на българските граждани“, написа председателят на НС.

 

 

В оценката на агенция „Фич“ се посочва още, че през тази и следващата година се очаква растежът на икономиката ни да бъде 3,3%. Положително се оценява и предстоящото влизане на България в чакалнята за еврото.