„Една от най-важните стъпки е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, каза още тя

„България е поела ангажимент към Брюксел пълната либерализация на енергийния пазар да приключи до края на 2025 година”. Това заяви по време на дискусия в парламента ресорният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

България подготвя позиция по въпроса за зелената сделка на Европа

„Една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, посочи министърът.

„Пред държавата няма много време, тъй като до края на март трябва да сме изготвили съответните законодателни промени и текстове, така че да можем от новия регулаторен период – 1 юли да сме направили тази важна стъпка”, заяви Петкова.

Според нея една от най-важните теми са уязвимите потребители. С МТСП и в момента се работи по тази тема, финализират се текстове и критерии.

Петкова: С колегите от бизнеса ще намерим най-доброто решение за цената на тока (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред експерти председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов направи презентация с основните стъпки, които предстоят до пълното либерализиране на пазара.

В представянето си той посочи, че след законодателните промени редица бизнеси, като фризьорски салони и ателиета, и занапред ще останат както досега на регулирания пазар.