Президентът коментира ситуацията от Албания, където е на официално посещение

„Европейският съюз да направи план за защита на границите при миграционни кризи”. Това поиска държавният глава Румен Радев при посещението си в Албания. Той обсъди ситуацията на гръцко-турската граница с колегата си Илир Мета.

„За да се реши мигрантската криза, трябва дипломация. Средството за справянето е диалогът. В него обаче трябва да участват и страните-членки на НАТО”, заяви албанският президент Илир Мета.

МИГРАНТСКА КРИЗА: Хиляди на границата между Турция и Гърция

Президентът Радев е на държавно посещение в Албания на 5 и 6 март по покана на Илир Мета.

Освен разговорите с албанския президент, са планирани и срещи с министър-председателя Еди Рама, както и с председателя на парламента Грамоз Ручи.

Радев  е на мнение, че Албания е изпълнила критериите за начало на преговори за членство с Европейския съюз.А България ще продължи да подкрепя нейното европейско бъдеще.

"Европейската перспектива на Западните Балкани е от ключово значение за стабилността и сигурността не само на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз", подчерта президентът. Румен Радев поздрави Илир Мета за успешното албанско председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което доказва, че Албания заслужава по-активна подкрепа в своя европейски път.

Като важен критерий за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция Румен Радев открои изграждането на добросъседски отношения на Балканите и ефективното прилагане на законовите разпоредби, които дават възможност българското национално малцинство в Република Албания да упражнява правата си, особено за обучение по български език. „Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса и на приемането на всички законови и подзаконови нормативни актове“, заяви президентът и изрази очакването на страната ни предстоящото преброяване на населението в Албания да предостави възможност на сънародниците ни да изразят свободно волята си в съответствие с европейските стандарти.

Радев ще се срещне и с представители на българското национално малцинство в Албания.