Той обсъди ситуацията на гръцко-турската граница с колегата си Илир Мета

Eвропейският съюз да направи план за защита на границите при миграционни кризи. Tова поиска държавният глава Румен Радев при посещението си в Албания. Той обсъди ситуацията на гръцко-турската граница с колегата си Илир Мета.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Според Радев трябва да се помогне не само на Гърция, но и на Турция, защото тя пазела външните граници на Европейския съюз. Президентът припомни, че още преди три години е поискал готов план от ЕС как да се действа, ако се стигне до бежанска вълна. Проблемът с хилядите мигранти на границата с Гърция и Турция няма да бъде решен само с диалог. Такова е мнението на българския президент.

Русия и Турция постигнаха споразумение за Идлиб

„Дипломацията не може да бъде единственото средство за решаване на кризи от такъв характер. Имаме проблем със сигурността, който трябва да бъде решен. Имаме и хуманитарен проблем. Мисля че това, което е налице в момента с мигрантския натиск, показва ясни политики в тази област”, каза Радев.

Държавният глава на Албания Илир Мета поиска мнението на страните-членки на НАТО също да се чува повече. „За да се реши мигрантската криза трябва дипломация. Средството за справянето е диалогът. В него обаче трябва да участват и страните-членки на НАТО”, заяви Мета.

Десислава Танева и Херо Мустафа обсъдиха двустранното сътрудничество в сферата на земеделието

България категорично подкрепя и Албания по пътя към Европейския съюз. Очаква се страната да получи покана за начало на преговорите за присъединяване в края месеца.

Румен Радев се срещна и с премиера на Албания Еди Рама. Двамата са коментирали българското национално малцинство в страната, което е около 40 000 души. То беше официално признато през 2017 г.