Има 7 съмнителни проби за коронавирус, очакват се резултати до обяд

"Има седем нови случая на коронавирус, които трябва да бъдат потвърдени до обяд". Това заяви началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред ВМА.

Извънредни мерки за сигурност в „Пирогов” заради новите случаи на коронавирус

"Независимо в коя болница в страната е установен коронавирус, болницата продължава да работи. "Пирогов" няма да остане сам", заяви Мутафчийски.

"49 лежащо болни, свързани с последните два установени случая на коронавирус, са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни", добави той.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

"В неделя е постъпил 74-годишният мъж с предходно хронично белодробно заболяване. Бил е приет в отделението по белодробни болести, имал е контакт с 49 лежащоболни. Взети са мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран и не бих казал, че състоянието му е критично. Жената е 66-годишна, съпруга е на този пациент, в тежко състояние е, интубирана е веднага, на командно дишане е, с много тежка картина от страна на белия дроб, в критично състояние", съобщи Мутафчийски.

"8 са първите контактни лица, настанени за наблюдение, въпреки че нямат никаква клинична картина", уточни Мутафчийски. Той отново повтори, че контактни лица, които не са болни, ще бъдат под карантина в домашни условия. "След като бъдат тестувани, ще бъдат освобождавани за домашна карантина при строго спазване на реда", подчерта Мутафчийски.

Борисов свиква Съвета по сигурност

"В Габрово възрастната жена има белодробен излив. Направена е елементарна манипулация по евакуирането му. Пациентката е подобрила показателите си и в момента е с подобряваща се клинична картина. Медицинската сестра с коронавирус е в отлично състояние, без никакви признаци на заболяване", каза още Мутафчийски. Състоянието на пациентите от Плевен също се подобрява.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК