В него са разписани всички забрани и защити, които държавата предвижда в кризисната ситуация

Парламентът прие Закона за извънредното положение на първо четене. В него са разписани всички забрани и защити, които държавата предвижда в кризисната ситуация. Предложението на БСП да има мораториум върху плащането на сметки, не беше прието.

След два председателски съвета и разговори между парламентарните групи днешното заседанеие започна с половинчасово закъснение. Затова пък дебатите продължиха близо 4 часа, докато законът мине за първо четене. През цялото време споровете между депутатите бяха разгорещени.

Текстовете задължават работодателите при възможност да въведат дистанционна форма на работа. Ще има затвор и при разпространяване на фалшиви новини за епидемията. Между двете четения със сигурност ще отпадне предложението медици да бъдат съдени и глобявани,  ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус.

 

Законът за мерките при извънредното положение влиза в пленарна зала (ВИДЕО)

„Категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и голямата отговорност на всички медици. Аз съм убедена в това“, заяви Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ.

Дебатите се водеха основно около това дали законът е написан достатъчно задълбочено. „90% от текстовете, свързани с Кодекса на труда, нищо не представляват освен „Може, да, възможно е, да….”, коментира председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Борисов: ЕС затваря границите си за трети страни за един месец (ВИДЕО)

„Държавата прехвърля всички отговорности на работници, работодатели, лекари, различни групи в българското общество, но не поема никакви“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Очакванията на колегите от БСП за България и не само техните очаквания са в рамките на 2 или 3 дни, когато се подготвяха, да се изразя по този начин – „на коляно“ тези проекти, да бъдат решени всички проблеми. Няма кой и няма как това да се случи“, посочи Хасан Адемов от ДПС.

Паралелно се дискутираше и предложението на БСП за мораториум. Идеята предвиждаше да няма право да се спира ток и вода на битови потребители, които не са могли да си платят сметките.

 

 

„Нека да не оставяме на добрата воля на ЕРП-тата и ВиК дружествата да решават кога да спират и кога да не спират съответната услуга“, заяви Таско Ерменков от БСП.

Мнозинството отхвърли текста.

„Ще бъде поставена на голям риск сигурността на електроенергийната ни система. Защото електроенергията е абсолютно небоходима, както за всеки потребител, така и за българския бизнес“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Така за погасяването на сметките на ток остава удължаването от 20 дни, предложено от Теменужка Петкова. За плащането на водата гратисен период обаче няма да има.

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП