12 са делата образувани във Варна, 6 в Шумен и 3 в Разград и Търговище

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления, свързани с нарушаване на карантината, съобщиха от прокуратурата.

16 акта за разходки в Плевен

Само през вчерашния ден в Апелативната прокуратура във Варна са постъпили на специален надзор 24 досъдебни производства от района. 12 са делата, образувани в Районната прокуратура във Варна, шест са в Районната прокуратура в Шумен, и по три – в районните прокуратури в Разград и Търговище.

Най-голям е делът на производствата за нарушаване на разпоредена от здравните власти карантина на лица, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора с положителни проби за коронавирусната инфекция. Престъплението по член 355, ал. 2 от НК след гласуваните промени от Народното събрание се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Обявиха гратисен период за маските (ВИДЕО)

Три от досъдебните производства са за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с разпространението на острозаразния вирус, довел до пандемия в света. Наказанието по член 326, ал. 1 от НК е до две години лишаване от свобода, но ако от престъплението са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Изменението влезе в сила на 24 март тази година и ще бъде в сила до отмяна на извънредното положение.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна напомня, че спазването на наложените ограничения и мерки по време на извънредното положение цели ограничение на разпространението на коронавирусната инфекция и запазването на човешки животи. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП